Balatlar Yapı Kompleksi
Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi ya da Sinope Koimesis Kilisesi Sinop'un Ada mahallesinde Yusufoğlu Aralığı'nda Bizans döneminden kalma bir kilisedir. 3.062 m²'lik alanı kapsayan kilise MS 660 yılında yapılmış dikdörtgen planlı bir bazilikadır. Roma dönemindeki ilk inşasında bir hamam olarak hizmet ettiği düşünülen bu yapı kompleksi 6.-7. yüzyıllarda kilise, 11-13. yüzyıllar arasında tahıl deposu, Anadolu Selçukluları ya da kentin Osmanlılarının eline geçmesinden sonra yerli Hristiyan halka bırakılarak Meryem ve Baş Melek Mikail’in birlikte anıldığı bir manastıra dönüştürülmüştür. 1920’lere gelindiğinde ibadetin yanı sıra mezarlık olarak da kullanılmıştır.[2]  Roma yapısının sağlam duvar ve taşıyıcıları oyularak kesilmiş, buralara dini ihtiyaçlar doğrultusunda diğer Ortodoks Rum manastırlarında da bulunan kemiklik ve benzeri mekânlar ile niş, kapı, kemer, seki, pencere ve ayazma havuzu gibi mimari elemanlar oluşturulmuştur. Bunun dışında Osmanlı yönetimindeki yerli Hristiyan halkın manastırın içine kurulduğu abidevi Roma dönemi yapı kalıntısından olabildiğince çok insanın gömülmesi için azami ölçüde yararlanmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Bizans devletinin yıkılışının ardından, yerli Hristiyan halk tarafından mevcut olan Roma yapısının birçok bölümünde değişiklik yapılmış ve kiliseye dönüştürülmüştür. 

Tarihi Dokusuyla

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi MÖ 7. yüzyllda kenti korumak amacyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklulari döneminde birkac kez onarildi. Günümüzde halà Özelligini koruyan kalenin duvarla-r1 2050 metre uzunlugu,..

Denizin Duvarlara Vurduğu

Tarihi Cezaevi

Bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı” diye tanımlanan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrildi. Geçmişte antik döneme dayanan bu yapıda pek çok ünlü isim gün saydı. Sinop Kale..

Abat Şehir Boyabat

Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi, Boyabat İlçesi'nin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuştur. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Kale..

Doğa'nın Cenneti

Hamsilos Koyu

Karadeniz’in oldukça düzgün olan kıyıları, Sinop Yarımadası gibi önemli burunların meydana getirdiği çıkıntılarla bozulmaktadır. Sinop Yarımadası, Türkiye'nin en kuzey ucunda bulunan İnceburun ile Sin..

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Tatlıca Şelaleleri

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen 720 dekarlık alana sahip Erfelek Tatlıca Şelaleleri, bölgenin en fazla ziyaret edilen tabiat parkları arasında yer alıyor. Y..

Doğa Harikası

Akliman

Sinop iline bağlı Akliman merkeze 15 dakika mesafede bulunuyor. Sinop halkının hem denize girmek hem piknik yapmak için tercih ettiği bir mesire yeridir. Dalgalardan korunmak isteyen tekneler içinde d..

Sinop'un Tek Doğal Plajı

Sarıkum

Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Sinop iline 21 km uzaklıkta Sinop-Ayancık Devlet karayolunun üzerindeki Sarıkum köyü sınırları içinde olup, 489 hektarlık büyüklükte bulunmaktadır. Bu alanın 101 hek..

Türkiye'nin En Kuzeyi

İnceburun

İnceburun, Karadeniz’de, Sinop Yarımadası’nın en kuzeybatı ucunda bulunuyor. Anadolu’nun en kuzey noktası olması, burayı dikkat çekici kılan bir özellik. İnceburun, dik falezli kıyılarla çevrili bir y..

Dünya'daki Ender Yapılardan

Karakum

Sinop'un denizinde gösterdigi esitlilik kumsal ve kumlarinda da devam eder. Sinop Karakum plaji sehir merkezine 2,5 km uzaklikta olup ziyaret ve denize girilme açisindan oldukça elverislidir. Karakum,..

Kumkapı Plajı

Kumkapı

Sinop 7 kapill bir kale sehridir ve Kumkapi bu kapt-larin en önemlisidir. Bu kapi, yilin belirli zamanlarinda Ka-radeniz klyinlarinda yasayan topluluklarin Sinop sehrinde bulunan yakinlarint ziyaretle..

Şehre Sadece 1 KM Uzaklıkta

Paşa Tabyaları

Yarımadanın doğusunda Karakum yolu üzerinde bulunan tabya, denizden gelebilecek tehlikelere karşı tersanenin emniyetin sağlamak ve limanda bulunan gemileri korumak amacıyla 19'uncu yüzyılda yapılmıştı..

Balatlar Yapı Kompleksi

Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi ya da Sinope Koimesis Kilisesi Sinop'un Ada mahallesinde Yusufoğlu Aralığı'nda Bizans döneminden kalma bir kilisedir. 3.062 m²'lik alanı kapsayan kilise MS 660 yılında yapılmış dikdö..

Seyyid İbrahim Bilâl Hazretleri

Seyyid Bilal Türbesi

Tarih MS 675. yıl Halife Ömer Bin Abdülaziz Dönemi. İslam ordusu Peygamber Efendimiz (sav)'in "İstanbul'un Fethi" müjdesine nail olmak için İstanbul'u kuşatır. Bu kuşatmaya destek olmak gayesiyle..

Sinop Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi

Sinop'ta ilk müzecilik faaliyetleri 1921 yılında başlamıştır. Gerek etrafı surlarla çevrili ilin batısındaki nekropolünden gerekse şehir içindeki yapılaşma nedeniyle temel hafriyatlarından çıkarılan e..

Sinop Aslantorunlar Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi

Temel ve zemin katı; moloz taş, ana katları; ahşap karkas-tuğla karışımı inşa edilen yapı üç katlıdır. Konağın zemin katında Sinop ve Boyabat evlerinin sergilendiği galeri kısmı, mutfak bölümü ve köy ..

İl Halk Kütüphanesi

Dr. Rızanur Kütüphanesi

Şehrin güney sahilinde, 1500 m²’lik alan içinde 350 m² alanı kapsayan, 1902 yapım tarihli, kıyıya hâkim ve uzaktan dikkati çeken, zeminle birlikte 3 katlı bina, Türkiye Yunanistan arasında yapılan göç..

×

Hizmetlerimizden ne kadar memnun kaldınız? Tesislerimizi hemen yorumlayın.
Karakum Sosyal Tesisleri
İl Özel İdaresi Misafirhanesi
Karakum Kafeterya